Mobiele mestscheider in trek

 In Nieuws

Mestscheiding wordt in Noord-Nederland steeds meer toegepast.

Omdat de dikke fractie een prima boxvulling is en omdat de mestopslag niet altijd volstaat.

Marco van der Meer uit het Friese Jirnsum scheidt een deel van zijn mest. Mestscheiderverhuurder Johannes Giliam uit Nijland met zoon Jan Evert inspecteren op dit bedrijf de mestscheider.

‘Eigenlijk is dat niet nodig’, vertelt Giliam. ‘We plaatsen de machine en dan verloopt het proces vanzelf: de machine zuigt de mest aan en scheidt deze in een dikke en dunne fractie. De dunne fractie gaat naar een put. De dikke fractie wordt met een lopende band afgevoerd.’

Voor zijn mobiele mestscheider zijn het nu hoogtijdagen. Veel ondernemers scheiden mest omdat ze de dikke fractie inzetten als boxstrooisel.

‘Dat gaat goed. Wel is het verstandig dat je mest van het eigen bedrijf gebruikt’, tipt Giliam.

Hij merkt ook dat sommige ondernemers kampen met een tekort aan mestopslag. ‘Ze hebben wel voldoende land, maar zijn nu extra melkkoeien gaan houden, waardoor de opslag ontoereikend is. Ze kuilen bijvoorbeeld die dikke fractie in’, stelt hij.

Ook zijn er boeren die mest scheiden om de dikke fractie als vaste mest in te zetten op beheersland. ‘Drijfmest is geen optie, dikke fractie is dan een goed alternatief.’

In de zomer wordt het wat rustiger. Binnenkort kan weer mest worden uitgereden. Ook doen veel boeren aan weidegang, waardoor het verbruik van dikke fractie als boxstrooisel een stuk lager is.

Nieuwe Oogst - Mobiele mestscheider Giliam

Bron: Nieuwe Oogst, 6 februari 2016.

Foto: Het Hoge Noorden

Recent Posts

Leave a Comment

Nieuwe boxinstrooier